Wykorzystujemy pliki cookies.
Polityka Prywatności      
ROZUMIEM

ZAKWASZENIE ORGANIZMU

   Zakwaszenie organizmu może mieć postać ostrą, która jest niebezpieczna dla życia – wtedy niezbędna jest natychmiastowa pomoc medyczna. Drugi rodzaj to przewlekłe zakwaszenie komórek i organów (CLA), przy czym dany organ nie musi być „kwaśny” w sensie chemicznym, tzn. wykazywać mniejsze wartości pH niż 7. Z przewlekłym zakwaszeniem (CLA) mamy już do czynienia, gdy organizm musi dodatkowo uruchamiać zasady, dla zneutralizowania nadmiaru kwasów. Pojęcie to pochodzi z medycyny komplementarnej, a więc nauki, która uzupełnia medycynę klasyczną. Należą do niej akupunktura i ziołolecznictwo oraz również terapia kwasowo-zasadowa.

   Objawami zakwaszenia organizmu są – brak chęci do działania, szybko pojawiające się zmęczenie, brak apetytu, bóle mięśni i stawów (również bez obciążenia), problemy skórne. Cierpi wtedy cały organizm.

   Podczas przemiany materii, np. w trakcie procesu uzyskiwania energii, także przy spożywaniu wysokobiałkowych produktów, powstają kwasy jako produkt odpadowy. Muszą one być zneutralizowane lub wydalone. Organizm dysponuje systemami buforowymi, zapewniającymi równowagę kwasowo-zasadową, jednak ich możliwości są ograniczone. Poza tym z wiekiem osłabia się sprawność nerek, które są jedynym organem, potrafiącym aktywnie wydalać nadmiar kwasów.

Zależy od diety

  Właściwe PH jest w dużej mierze zależne od pożywienia. Przeciętnie tylko 20% tego co jemy jest zasadotwórcze (owoce, warzywa, sałata i woda mineralna). O wiele za mało, żeby zgromadzić rezerwy zasadowe, wystarczające do utrzymania równowagi kwasowo-zasadowej. Przyczyną zakwaszenia mogą być również diety odchudzające i kuracje postne. Podnoszą one ryzyko zakwaszenia, ponieważ przy spalaniu tkanki tłuszczowej powstają tzw. kwasy ketonowe.

   Tylko test laboratoryjny może wiarygodnie określić aktualny stan kwasowo-zasadowy organizmu. Paski PH dla moczu nie mierzą kwasowości tkanek tylko zakwaszenie moczu, które bardzo się zmienia w zależności od pory dnia i od posiłku. Poza tym testy te „wyłapują” tylko mały procent wydalanych kwasów.

Siła wodoru

   Skrót pH pochodzi od określenia Potentio Hydrogenii (siła wodoru). Im więcej w danym roztworze cząsteczek wodoru, określanych również jako jony H+, tym bardziej kwaśny jest roztwór. W skali 0-14 wartość 7 określa się jako neutralną, tzn. ilość kwasów i zasad jest taki sam. Poniżej 7 roztwór określa się jako kwaśny, a powyżej jako zasadowy. Norma, jeśli chodzi o krew to przedział wartości pH 7,35 – 7,45.

Precyzyjna równowaga

   Organizm potrafi precyzyjnie utrzymywać pH w tym zakresie i nawet niewielkie wychylenie w kierunku kwasowym, nawet w granicach normy świadczy o zaburzeniu równowagi. Za utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej odpowiedzialne są: bufor wodorowęglanowy we krwi, wydychanie dwutlenku węgla przez płuca, wydalanie jonów H+ w nerkach, tworzenie glukozy w wątrobie oraz rozpad mleczanu w wątrobie i w mięśniach szkieletowych. Ważne w tym procesie są również zasadowe sole wapnia znajdujące się w kościach.

Zaburzenia i ich przyczyny

1.Podwyższona produkcja jonów wodorowych

– cukrzycowe zakwaszenie ketonowe
– zakwaszenie mleczanowe
– zakwaszenie ketonowe spowodowane alkoholem
– długotrwałe głodówki (kwasy ketonowe powstałe w wyniku spalania tłuszczu)

2. Zmniejszone wydalanie wytworzonych w organizmie kwasów

– niewydolność nerek
– słabe funkcjonowanie nerek spowodowane wiekiem

3. Przyjmowanie lekarstw

– środki przeciwbólowe (antyreumatyczne, kwasy acetylosalicylowe)

4. Utrata wodorowęglanu poprzez trakt żołądkowo-jelitowy

– biegunka

5. Utrata wodorowęglanu spowodowana zakłóceniem pracy nerek

– wczesne stadium niewydolności nerek
– choroby hormonalne (choroba Addisona, hipoaldosteronizm)

Pokarmy kwaśne i zasadowe

   Przy trawieniu pokarmów mogą rzeczywiście powstawać związki, które zaburzają równowagę zasadową. Dla uporządkowania pokarmom zostały nadane wartości PRAL uwzględniające potencjalne obciążenie kwasowe nerek w miliekwiwalentach na 100g pożywienia (mEq/100g), stopień wchłaniania cząstek pokarmowych w jelicie i ich trawienie oraz kwasy powstające w organizmie w wyniku trawienia białek zawierających siarkę.

   Wartości ujemne oznaczają działanie w kierunku zasadowym, tzn. nie wywołują obciążenia kwasowego, natomiast pokarmy o wartościach dodatnich zakwaszają organizm.

Czerwone wino                               -2,4

Kawa                                                 -1,4

Cola                                                   -0,4

Piwo jasne                                        -0,9

Warzywa                                           -2,8

Owoce i soki owocowe                  -3,1

Margaryna                                        -0,5

Oliwa                                                 0

Masło                                                0,6

Chleb pełnoziarnisty                     1,8

Chleb biały                                       3,7

Makaron                                          6,7

Ryby                                                   7,9

Mięso                                                 9,5

Mleko                                                 0,9

Jogurt                                                1,5

Twaróg                                              11,1

Ser (białko < 15g)                           8,0

Ser (białko > 15g)                           23,6

Drób                                                   8,2

Cukier                                                0

Ziemniaki                                          -4,0                     

—————————————————–

Kategoria – Ktoś powiedział, ktoś napisał…

Na podstawie: www.saeuer-basen-ratgeber.de

Obraz Andre Hunter z Unsplash

      

Dodaj komentarz