Wykorzystujemy pliki cookies.
Polityka Prywatności      
ROZUMIEM

KURKUMA – złoto dla zdrowia, ciała i urody

   Uzyskuje się ją z korzenia, który się mieli. Często nazywana jest kuzynką imbiru ze względu na podobieństwo wyglądu korzenia i ostrego smaku – świeża ma intensywny imbirowy aromat i cierpki lekko palący smak.

   Nazwa kurkuma prawdopodobnie została zaczerpnięta ze staroarabskiego słowa „kurkum“. Stosowana była już w czasach starożytnych. Od 4000 lat jest obecna w tradycji indyjskiej i indonezyjskiej. Pierwsze zapiski na jej temat pochodzą z I wieku przed naszą erą. Do Europy trafiła dzięki kupcom arabskim. Marco Polo poznał ją w XIII wieku w trakcie podróży do Chin i porównał do szafranu, skąd pozostała jedna z nazw “szafran indyjski”.

Dla ducha

   W Indiach i innych krajach Dalekiego Wschodu uznawana za wręcz świętą, używana przez tysiące lat w ceremoniach hinduistycznych. Wykonywane z niej naszyjniki dla nowożeńców były równoważne z dzisiejszymi obrączkami.

Dla ciała

   Były nią barwione szaty mnichów i do dzisiaj używana jest jako barwnik do jedwabiu i bawełny.

Dla podniebienia

W kuchniach azjatyckich używana od tysiącleci jako jeden ze składników mieszanki curry, której stanowi 1/5, jak również w „galam masala“. Curry to przyprawa, którą delektujemy się do dziś, kupując gotową mieszankę. W Indiach w każdym domu przyprawa ta może smakować inaczej ze względu na różne dodatki. Receptury są skrzętnie utrzymywane w tajemnicy i przekazywane z pokolenia na pokolenie. Niezmienna jest tylko kurkuma, która nadaje tej przyprawie specyficzną nutę smaku oraz charakterystyczny kolor.  Ze względu na jasnopomarańczową barwę używana jest również do barwienia musztardy, sosów, przypraw, ryżu, do potraw z ziemniaków, warzyw, ryb i mięs, jak również do marynowania. Bywa również używana do barwienia potraw i ciast jako „fałszywy szafran“, ze względu na dużą różnicę cenową pomiędzy tymi przyprawami.

Dla zdrowia

   Zawarta w kurkumie kurkumina posiada silne przeciwutleniacze o właściwościach przeciwzapalnych. Ze względu na słabą wchłanialność kurkuminy powinno się stosować ją zawsze wraz z zawartą w pieprzu czarnym piperyną. Wtedy pojawia się synergia działania i wchłanialność z przewodu pokarmowego zwiększa się nawet o 2000 %. Połączenie pieprzu z kurkumą to duet idealny w naszej kuchni.

   Kurkuma zawiera również wiele cennych witamin, składników mineralnych oraz czynnych biologicznie związków, nadających jej charakterystyczny zapach.
Zawiera takie substancje jak tumeron i BDMC, które odpowiadają za pobudzanie komórek mózgowych, w związku z czym jest stosowana u pacjentów po udarach i w chorobie Alzheimera. Doskonale sprawdza się też przy zaburzeniach osobowości i przy depresjach. Zalecana jest również w profilaktyce i w terapii nowotworowej.

   Pobudza wydzielanie żołci, gastryny, sekretyny i enzymow trzustkowych. Działa antybakteryjnie i rozkurczająco. Pozytywnie wpływa na problemy trawienne, choroby trzustki i wątroby. Hamuje infekcje na tle wirusowym i zapobiega rozwojowi chorób grzybiczych i bakteryjnych.
Wpływa korzystnie na oczy – trwają badania nad wykorzystaniem jej w leczeniu spojówek, zespołu suchego oka i jaskry.

   Wykazuje właściwości wspomagające przemiany metaboliczne. W połączeniu z piperyną potęguje efekt odchudzania.

Dla urody

   W kosmetyce stosowana jako barwnik do wielu produktów przeznaczonych do makijażu a olejki z niej pozyskiwane są składnikiem perfum. Stosowana na skórę poprawia jej wygląd – rozjaśnia przebarwienia, działa antytrądzikowo i odżywczo. Zapobiega starzeniu się skóry. Przy stosowaniu należy pamiętać o jej silnych właściwościach barwiących.

Obraz Hatice Yardim z Unsplash

Dodaj komentarz