Wykorzystujemy pliki cookies.
Polityka Prywatności      
ROZUMIEM

HERBATA

Najpierw była lekarstwem, dopiero później stała się napojem; znano ją w Chinach już przed 5 tysiącami lat. Według tradycyjnych chińskich przekazów regularne picie herbaty poprawia krążenie krwi i trawienie pokarmu, wzmacnia siły obronne organizmu, przyspiesza przemianę materii i przyswajanie tlenu przez poszczególne organy; pozytywnie wpływa też na jasność umysłu i równowagę psychiczną.

Ponadto zielona herbata oczyszcza organizm, wzmagając wydzielanie moczu i ułatwiając jego wydalanie. Wspomaga funkcję wątroby, przyspiesza rozkład alkoholu i tłuszczów oraz innych produktów przemiany materii. Ma korzystny wpływ na nadczynność tarczycy, działa antyreumatycznie i zapobiega próchnicy. W Japonii, gdzie piję się bardzo dużo zielonej herbaty, widać skutki zdrowotne jej oddziaływania, które zresztą zostały potwierdzone przez naukowców.

Z tego samego krzewu

Czarna, zielona i biała herbata pochodzą z tej samej rośliny. W przypadku herbaty zielonej krótkotrwałe podgrzanie liści zapobiega procesowi fermentacyjnemu, któremu podlegają inne rodzaje herbaty. Podczas podgrzewania liście nie mogą być połamane, gdyż wtedy tlen łączy się z sokiem komórkowym, rozpoczynając fermentację.

Cieszy duszę i upiększa życie

Tak mawiali chińscy filozofowie o jej łagodnym, stymulującym działaniu. Znajdujące się w herbacie substancje hamują i łagodzą wpływ teiny na organizm – występuje ona w połączeniu z aminokwasami (teanina) i z garbnikami, dzięki czemu nie jest wchłaniana.

Zawarta w herbacie teina jest identyczna z występującą w kawie kofeiną i działa tak samo ożywczo, pobudzająco. Skutki jej działania nie są jednak tak gwałtowne i utrzymują się dłużej, gdyż teina nie oddziałuje bezpośrednio na serce, tylko pośrednio, poprzez mózg i centralny system nerwowy. Dopiero w dalszej kolejności pobudza nadnercza, które uwalniają dawkę adrenaliny, pozostawiając „chemię organizmu” w równowadze.

Kofeina działa jak stres

Natomiast w przypadku kawy, wchłaniana w czystej formie kofeina, pobudza serce i układ krążenia, a dostając się przez krew bezpośrednio do nadnerczy, uruchamia produkcję adrenaliny. Powstałą sytuację organizm odbiera jako stresową i stara się ją zlikwidować wydzielaniem noradrenaliny. Wszystko wraca szybko do normy, jednak koszty energetyczne chwilowego pobudzenia są dość duże, czego skutkiem może być uczucie następowego znużenia.

Garbniki i inne

W świeżo zrywanych liściach zawartość garbników wynosi 20-30% a sfermentowana, czarna herbata zawiera ich jeszcze około 10 %. Właśnie garbniki wywołują uspokajające działanie herbaty a wspólnie z teofiliną regulują perystaltykę jelit. Działanie to wykorzystywano od dawna, stosując herbatę jako środek przeciwbiegunkowy, ze szczególnym powodzeniem u dzieci. Teofilina utrudnia wchłanianie płynów w jelitach, dlatego herbata pita w dużych ilościach „wysusza” organizm.

Ponadto herbata zawiera lotne substancje aromatyczne, powstające częściowo w procesie fermentacji oraz cały szereg związków fluoru, wzmacniających zęby. Najnowsze badania wskazują także na jej działanie antyoksydacyjne i antynowotworowe.

Dodaj komentarz