Wykorzystujemy pliki cookies.
Polityka Prywatności      
ROZUMIEM

CZOSNEK – lider i geniusz

Współcześnie nazywany naturalnym antybiotykiem był doceniany już w starożytności – w Babilonie, Egipcie, Rzymie, Grecji, Indiach i w Chinach. W krajach tych był stosowany przy chorobach przewodu pokarmowego i przy zakażeniu pasożytami.

Hinduscy lekarze zalecają spożywanie go również w celu oczyszczenia krwi z nadmiaru glukozy, uznając jego działanie prawie za lek antycukrzycowy.

W medycynie ludowej stosowany jest od zawsze.  Zawarta w nim allina, która rozpada się pod wpływem enzymu allinazy na fruktozę i allicynę jest silnie bakteriobójcza. To właśnie allicyna odpowiada za charakterystyczny jego zapach.

Jest najbogatszym źródłem fitoncydów, substancji lotnych które działają zabójczo na grzyby, bakterie i pierwotniaki. Fitoncydy zanikają w obecności płynów ustrojowych, ale mają praktyczne zastosowanie jako środek konserwujący – przykładem może być czosnek w kiszonkach.

Pomaga w zwalczaniu prawie wszystkich schorzeń cywilizacyjnych:

hamuje infekcje, rozwój bakterii i drobnoustrojów.

Olejki eteryczne zawarte w czosnku są bogate w związki siarki, które potrafią zahamować rozwój gronkowca złocistego, paciorkowca, pałeczek okrężnicy…

Działa podobnie jak antybiotyk, nie niszcząc przy tym naturalnej flory bakteryjnej organizmu.

– działa antynowotworowo

Zawiera dużo różnorodnych przeciwutleniaczy, które pobudzają układ immunologiczny do zwalczania komórek nowotworowych. Niszczy bakterie Helicobacter pyroli, często odpowiedzialne za raka żołądka.

Regularne stosowanie czosnku zmniejsza zachorowalność na raka żołądka i jelita grubego…

– obniża ciśnienie krwi, chroni przed zawałem i udarem mózgu

Mając przeciwzakrzepowe właściwości podobne do aspiryny zmniejsza lepkość krwi. Działa na śródbłonek naczyniowy i powoduje rozkurcz naczyń krwionośnych. Hamuje enzym ACE, który jest zaangażowany w regulację ciśnienia krwi. Efektywnie zapobiega zawałowi serca i udarowi mózgu.

Poprawia elastyczność naczyń krwionośnych powodując usprawnienie przepływu krwi.

– wspomaga trawienie i pracę jelit

Nasila i przyspiesza wydzielanie zółci, zapobiegając równocześnie wzdęciom.

– niszczy pasożyty jelit

Poprzez silne bakteriobójcze działanie jest skuteczny w zwalczaniu pasożytów: owsika, glisty, tasiemca.

– odmładza

Zawiera antyutleniacze i zwalcza wolne rodniki, hamując też powstawanie nowych, przez co opóźnia procesy starzenia.

Poprawia krążenie krwi, działając na naczynka krwionośne, co jednocześnie zapobiega powstawaniu w skórze „pajaczków”.

Leczy wypryski skórne odkażając ją – przemywanie wodą ze zmiażdżonymi ząbkami czosnku.

Obraz Sanjay Dosajh z Unsplash

Dodaj komentarz